PDF Opties

Wat hebben we bereikt en wat hebben we ervoor gedaan

Afvalinzameling
Het inrichten van het afvalbeheer met de focus op maximalisering van de hoeveelheden gescheiden opgehaalde grondstoffen en het minimaliseren van de hoeveelheid te verbranden restafval.

  • In 2023 is de communicatiecampagne “ Afval bestaat niet!’ afgerond, waarin we op creatieve wijze onze inwoners bewust hebben gemaakt van nut en noodzaak van afval scheiden. De focus lag in de campagne op het inzamelen van schone grondstofstromen voor betere recycling.

  • In 2023 is heeft de raad de keuze voor het omgekeerd inzamelen ondersteund en is begonnen met de uitwerking van dit nieuwe inzamelsysteem in de vorm van een business case en projectaanpak. Bij omgekeerd inzamelen worden bruikbare grondstoffen gescheiden ingezameld. Gezien deze keuze is de uitbreiding van de inzameling van bio-afval bij de hoogbouw ook toegevoegd aan dit project.

Energietransitie en klimaat
Vermindering van de afhankelijkheid van fossiele warmtebronnen door ruimte te geven aan schone energiebronnen zoals zonne- of windenergie, geo- of aquathermie en het aardgasvrij maken van woningen, winkels en overige panden. En vermindering van de vraag naar energie waardoor energiearmoede vermindert, het wooncomfort verbetert en de keuze voor lage temperatuurverwarming een optie wordt. Opheffen te beperkte capaciteit elektriciteitsnetwerk

  • We hebben uitvoering gegeven aan de Transitievisie Warmte door het opstellen van wijkontwikkelingsplannen. Per wijk wordt vastgesteld welke warmtebron wordt ingezet om de panden aardgasvrij te maken. In 2023 is verder uitvoering gegeven (d.m.v. aanvragen) aan het verder verkrijgen van (Rijks) financiering voor de het aardgasvrij maken van de proeftuin 2030 (incl. het aanpalende gebied). De (eventuele) aanvullende middelen zijn mede bepalend voor welke warmtebron haalbaar is bij de wijkontwikkelingsplannen.

  • We hebben verder uitvoering gegeven aan de Proeftuin aardgasvrij. In 2023 is Blok 1 afgerond en wordt uitvoering gegeven aan Blok 2. Aan het einde van het jaar is begonnen aan de voorbereiding van Blok 3.

  • We helpen onze inwoners met het isoleren van hun woning. In 2023 zijn de isolatiemogelijkheden van woningen in kaart gebracht dmv woningscans. In 2024 worden de isolatiemaatregelen geinstalleerd bij bewoners die gebruik maken van deze aanvullende subsidies.

  • Samen met de netbeheerder is gewerkt aan de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk, zodat we meer capaciteit beschikbaar krijgen op stroom te krijgen en terug te kunnen leveren. Parallel hieraan is verkend wat de mogelijkheden zijn om beter gebruik te maken van de netcapaciteit die nu beschikbaar is. Daarnaast vindt continu afstemming plaats met de netbeheerder over de stroomcapaciteit irt de verschillende ontwikkelingen

  • Begin 2023 is een eerste voortgangsrapportage van de Regionale energietransitie (RES) gepubliceerd en vastgesteld door het college. Vervolgens is een uitgangspuntennotitie met daarin de uitgangspunten en procesbeschrijving voor de Herijking RES opgesteld. In 2024 wordt de Herijking RES voorgelegd aan het college en wordt de raad geïnformeerd.

Het afgelopen jaar is tevens gewerkt aan de voorverkenning van opwek duurzame energie op Rijksgronden langs de A7; dit krijgt een vervolg in 2024.

  • Het afgelopen jaar heeft overleg plaatsgevonden over het uitvoeren van aanvullend aardwarmteonderzoek en hiervoor een subsidieaanvraag bij de Provincie Noord-Holland in te dienen in 2024.

  • Er is verder gewerkt aan een vervolg op de duurzaamheids. Deze agenda verbindt alle duurzaamheidsonderwerpen waaraan gewerkt wordt aan elkaar. Ook geeft de agenda een duidelijk kader van beleid en projecten voor de komende vier jaar incl. kostenraming.

  • Het aantal subsidieaanvragen en aanvragen voor duurzaamheidslening vertonen nog steeds een groei. Er is zowel voor subsidies als isolatie een totaal bedrag van € 413.187,20 toegekend. Aan Duurzaamheidsleningen is een totaalbedrag van € 2.364.395,-beschikbaar gesteld.

  • Klimaatadaptieve maatregelen voor stimulering en ondersteuning van duurzaamheidsinitiatieven van inwoners voor de eigen woning.

  • Met betrekking tot energiesparing bij bedrijven zijn er in het kader van het

Energiebesparingsakkoord, controles uitgevoerd. Verder uitvoering geven aan het

Energiebesparingsakkoord door middel van het aanbieden van energiescans aan bedrijven zal in 2024 gebeuren.

Milieu

  • Het Programma Uitvoering en Handhaving Purmerend 2024 is vastgesteld. Hierin zijn de prioriteiten bepaald voor 2024.

  • In het Evaluatieverslag Uitvoering en Handhaving 2022 is gerapporteerd over de uitgevoerde werkzaamheden.

  • 2023 stond in het teken als overgangsjaar naar de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Alle milieu-inrichtingen in Purmerend zijn omgezet naar milieubelastende activiteiten. In verband met het verruimde basistakenpakket milieu zijn gesprekken gevoerd en afspraken gemaakt met Omgevingsdienst IJmond over de overdracht van verplichte basistaken. Dit krijgt een vervolg in 2024 voor de overige milieutaken.

  • Het bodeminformatiesysteem van Purmerend is bijgewerkt en er is een start gemaakt met een geactualiseerde bodemkwaliteitskaart.

Belangrijk om te weten
Wet en regelgeving
Het LAP3 wordt vervangen door het CMT, het Circulair Materialen Plan. Het CMT heeft een bredere reikwijdte dan het LAP3, om zo beter aan te sluiten op het programma Nederland Circulair in 2050. In het CMT is naast afvalscheiding, meer aandacht voor schone grondstoffen, hergebruik en preventie. Het streven is om het CMT per 2025 in werking te laten treden.

Ontwikkelingen afvalbranche
De afvalbranche is onverminderd in ontwikkeling. De afzetmarkten fluctueren in bereikbaarheid en ook de tariefstructuren staan onder druk. De vergoedingen voor de grondstoffen vertonen een grillig karakter, zowel positief als negatief. Deze ontwikkeling tekent zich al enkele jaren af. De verwachting is niet dat dit de komende jaren zal veranderen.

Afvalscheiding en hergebruik
Binnen de afvalbranche is steeds meer discussie over het verschil tussen afvalscheiding en daadwerkelijk hergebruik van grondstoffen. De focus ligt nu nog vaak op het scheidingspercentage maar dit impliceert niet altijd dat de gescheiden stromen daadwerkelijk in aanmerking komen voor hergebruik. De focus verschuift daarom steeds meer van maximale afvalscheiding naar schone grondstofstromen waarmee de herbruikbaarheid verbeterd wordt.

Risico’s bedrijfsvoering
De levertijden van externe leveranciers van bijvoorbeeld (vracht)auto’s en onderdelen daarvan, minicontainers, ondergrondse containers en containerbehuizingen voor Gft hoogbouw zijn nog steeds lang en ook aanschafkosten blijven onderhevig aan stijgingen. Daarnaast blijven de brandstofkosten nog steeds een reden tot zorg.

Rijksbeleid duurzaamheid
Hoewel het kabinet demissionair is, is in 2023 duidelijkheid gegeven voor de jaren 2023, 2024 en 2025 van de middelen die beschikbaar worden gesteld op grond van de Spuk CDOKE (Tijdelijke regeling capaciteit decentrale overheden voor klimaat-en energiebeleid). Ook over het budget voor de NIP-gelden (Isolatie van koopwoningen met label D, E, F of G.) is voor zowel 2023 als 2024 duidelijkheid gegeven. De uitvoering van het NIP kan vertraging oplopen door het nog niet hebben van een definitief Soorten Management Plan (SMP). Een en ander wordt verwerkt in de Duurzaamheidsagenda voor 2024-2027.

Warmtebronnen
Een van de bedrijven die beschikt over een opsporingsvergunning voor het gebied in en rond Purmerend heeft inmiddels subsidie aangevraagd bij het Rijk voor het boren en exploiteren van Geothermie. Op dit moment is nog niet bekend of deze aanvraag is gehonoreerd.

Maatwerkoplossingen Beemster
Een rapport dat in opdracht van de gemeente is opgesteld over maatwerkoplossingen in de Beemster, is door de provincie aangehouden. De Provincie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben besloten om te participeren in de opstelling van een nieuw rapport. Dit wordt in 2024 voortgezet. Het rapport dient o.a. inzicht te geven of er mogelijkheden zijn voor kleine windmolens en andere voorzieningen die nodig zijn voor de energietransitie zoals zonnepanelen.

Houtbouw
We zetten voor woningbouw vol in op houtbouw en andere duurzame en circulaire bouwmethoden. Purmerend heeft de green deal houtbouw ondertekend. Streven daarin is 20% in houtbouw na 2025. Daarnaast zetten we in (regionale) keten en -samenwerking vanuit de alliantie Purmer Hout. Voor een duurzame en toekomstbestendige woon- en leefklimaat. In de gebiedsontwikkelingen wordt dit meegenomen.

Omgevingswet
Met inwerkingtreding van de Omgevingswet veranderen er een aantal zaken. Zo zal de gemeente bevoegd gezag worden voor een groot aantal bodemtaken. Vooralsnog is het nog niet duidelijk op welke manier de financiering van deze taken invulling gaat krijgen.

Winningsplan Middelie 2022.
In 2022 heeft de staatssecretaris van EZK een verzoek tot instemming ontvangen over het geactualiseerde winningsplan Middelie 2022 (hierna: winningsplan) van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (hierna: NAM). Aangezien het gasveld grotendeels in de gemeente Purmerend is gelegen, is het college gevraagd om advies uit te brengen aan de staatssecretaris. Het college heeft geadviseerd om niet in te stemmen met een langere en intensievere gaswinning zoals beschreven in het winningsplan en heeft haar zorgen op een aantal onderdelen uit het winningsplan geuit. Deze zorgen heeft de staatssecretaris gedurende de procedure niet weg kunnen nemen. Het college heeft dan ook tegen het ontwerp-instemmingsbesluit zienswijzen ingediend en tegen het definitieve instemmingsbesluit na overweging van alle belangen en gronden beroep aangetekend. Hierover is de gemeenteraad steeds inhoudelijk geïnformeerd. Op termijn volgt een zitting bij de Raad van State.