PDF Opties

Wat hebben we daarvoor gedaan

Cybercrime
De gemeente Purmerend heeft zich het afgelopen jaar voornamelijk gericht op de preventieve aanpak van gedigitaliseerde criminaliteit. Dit doen we in samenwerking met de betrokken partners, zoals de politie, scholen, bibliotheek en andere gemeenten in de regio. Dit heeft ons in staat gesteld ervaringen te delen en van elkaar te leren. De projecten die we samen oppakken zijn geïnitieerd door het samenwerkingsverband Noord Holland Samen Veilig en hebben bijgedragen aan de bewustwording van de inwoners van Purmerend op het gebied van cybercrime.
In het leven van jongeren speelt de digitale wereld een grote rol. Daarom hebben we ingezet op bewustwording in de vorm van een ‘Re_B00TCMP’. Jongeren met IT talent werden uitgenodigd voor een interactieve dag, waarop zij kennis maakten met de wettelijke grenzen van de online wereld. Daarnaast kregen ze verschillende toekomstperspectieven geboden, waarmee dit project hoopt dat zij hun skills later inzetten voor de juiste doeleinden.
We zijn gestart met project Hackshield, een game die kinderen kunnen spelen op de computer of op hun telefoon. Spelenderwijs worden zij bewust gemaakt van de gevaren die ze online lopen. Hackshield heeft als doel om de vaardigheden van kinderen op het internet te verbeteren, maar ook om kinderen te activeren om hun kennis over te dragen naar oudere generaties. Daarnaast is er een lespakket beschikbaar dat scholen kunnen uitrollen tijdens hun lessen.

Overvallen
Hoewel het ook afgelopen jaar weer rustig was met het aantal woninginbraken werden we in september verrast door een plofkraak, vervolgens een brandbom en ook vonden er eind vorig jaar twee overvallen plaats. Direct na een plofkraak/overval komt, naast de gebruikelijke hulpdiensten, ook de gemeente in actie door onder andere nazorg en een luisterend oor te bieden. Een dergelijk delict heeft grote impact op zowel de slachtoffers als omwonenden. De ondernemers hebben tevens een overvaltraining aangeboden gekregen ( deze vond half februari plaats).

Versterken ketensamenwerking Zorg en veiligheidsdomein
Allen voor één
Onder de vlag ‘Allen voor één’ brachten in de regio Zaanstreek-Waterland gemeenten, politie, OM, Raad voor de Kinderbescherming, Reclassering Nederland, Veilig Thuis, GGD en zorginstanties de werelden van zorg en veiligheid bij elkaar. Het doel hiervan is inwoners passende, snelle en betere hulp aan te bieden. Hoe eerder signalen (h)erkend worden, hoe sneller hulp kan worden geboden en erger wordt voorkomen. Er is samenwerking binnen ons Zorg- en Veiligheidshuis op het gebied van diverse doelgroepen, zoals langdurig verslaafden met psychiatrische problemen en een risico op gevaarlijk gedrag. We hebben met elkaar gezorgd voor eerdere signalering en beoordeling van en hulp voor personen met onbegrepen gedrag. En ook het terugdringen van de wachtlijsten bij Veilig Thuis en het aansluiten van lokale hulpverleners bij de contacten met gezinnen waar geweld achter de voordeur plaatsvindt.

Mensenhandel
In 2022 is het regionaal beleidsplan mensenhandel door het college vastgesteld. De acties van het bijbehorende activiteitenplan zijn belegd bij de netwerkorganisatie van het Zorg- en Veiligheidshuis Zaanstreek-Waterland (sub werkgroep mensenhandel). Hierin werken we aan voorstellen voor een (mogelijk gezamenlijke) aandachts- of sleutelfunctionaris mensenhandel. Gezamenlijk om zo ook casuïstiek in de kleinere gemeenten op te kunnen pakken en het bekende waterbedeffect te voorkomen. Er komt een duidelijke meldroute voor signalen van mensenhandel en casuïstiek wordt integraal opgepakt.

Jeugd en veiligheid
In het centrum heeft een project gedraaid rondom aanhoudende overlast in het centrum van Purmerend. Door goed met alle partijen samen te werken aan plannen van aanpak is de overlast enorm afgenomen en zijn de meldingen erover nagenoeg gehalveerd. Daarnaast is het veiligheidsgevoel bij ondernemers toegenomen en hebben meerdere jongeren persoonlijke aandacht gekregen.
Er is één criminele jeugdgroep vastgesteld. De aanpak is steeds integraal met zorg- en justitiepartners opgepakt. We zagen daarbij drillrap-problematiek, diverse dossiers waarbij jongeren uit huis geplaatst werden of waren, een groot aandeel licht verstandelijk beperkte jongeren en veelal zorgelijke gezinssituaties. Via combinaties van straf en een passend zorgaanbod is per groep en op individueel niveau gezorgd dat groepen uit elkaar vielen en jeugdigen hun gedrag aanpasten. De TopX jeugd aanpak was daarbij een vast onderdeel. De rode draad is dat de leeftijd van de geprioriteerde jongeren lager wordt en de heftigheid van de criminele feiten toeneemt. Door de integrale aanpak hebben we steeds eerder zicht op afglijdende jongeren

Ondermijning
Na een start in coronajaar 2021 draaide het Team Ondermijning Purmerend in 2022 op volle toeren, de aanpak van ondermijning neemt een steeds groter aandeel in het bevorderen van de veiligheid van onze stad.

Integrale controles
Tijdens de vijf integrale controles van bedrijven in Purmerend en de Beemster zijn 104 panden en een boxenopslag van 533 boxen gecontroleerd. Dit gebeurde in samenwerking met politie, douane, veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, Liander en de omgevingsdienst IJmond.

Sluiting panden
Naar aanleiding van het aantreffen van hennepkwekerijen (of een voorbereiding daartoe), wapens, handelshoeveelheden drugs of een combinatie hiervan zijn acht panden voor bepaalde tijd gesloten en zijn vijf waarschuwingen opgelegd. De sluiting is bedoeld om het imago “drugspand” te beëindigen en om de openbare orde te herstellen. Inwoners worden geïnformeerd over deze bestuurlijke aanpak door een persbericht en een poster op het pand met de tekst ‘verzegeld’ en ‘drugspand’.

Her-controles
Tien panden die voor bepaalde tijd waren gesloten in verband met het aantreffen van een hennepkwekerij zijn opnieuw gecontroleerd. Deze panden krijgen verhoogde aandacht om te voorkomen dat er opnieuw criminaliteit of veiligheidsrisico’s plaats vinden. Bij de hercontroles werden geen nieuwe kwekerijen of andere bijzonderheden aangetroffen.

Aanpak Outlaw Motorcycle Gangs (OMG)
De aanpak op het gebied van de OMG’s is voortgezet. Eén van de acties is een controle en her- controle bij een clubhuis. De opgelegde dwangsom wegens strijdigheden met het bestemmingsplan en de Alcoholwet hebben ertoe geleid dat de motorclub het clubhuis heeft verlaten. Bij een tweede clubhuis is een preventieve last onder dwangsom opgelegd, wat ertoe heeft geleid dat een aangekondigd feest niet is doorgegaan.

Zichtbaarheid
Door zichtbaar te maken wat er in onze stad gebeurt op het gebied van ondermijning groeit de bewustwording hiervan. Onze overtuiging is dat bewoners en ondernemers bereid zijn om een melding te doen als zij zien dat de overheid de melding serieus oppakt.
Na elke controle en bij elke sluiting van een pand volgt een persbericht waarin we inwoners en ondernemers informeren over onze acties, signalen benoemen en uitleggen hoe een vermoeden van ondermijning gemeld kan worden.

Demonstratierecht
Demonstraties tegen de coronamaatregelen, rondom Black Life Matters, maar bijvoorbeeld ook de omgekeerde vlaggen als protest tegen het stikstofbeleid hebben het demonstratierecht weer duidelijk neergezet. Als gemeente hebben we, meer dan andere jaren, ondersteund bij de diverse vormen van meningsuiting. Door in gesprek te blijven met de organisatoren is gezocht naar een goed moment, een passende locatie, maar ook een veilige manier om hier vorm aan te geven.

Toezicht en Handhaving
We hebben het aantal wijkhandhavers per wijk opgeschaald. Er is regelmatig contact en goede samenwerking met alle partners in de wijken. Hierdoor zijn we in staat om knelpunten snel op te pakken en op te lossen. Er zijn spreekuren in de wijken georganiseerd om contact met inwoners en ondernemers te onderhouden en te verbeteren. Er is projectmatig op een aantal taakgebieden ingezet, zoals verkeersveiligheid en verkeerd aanbieden van afval. Wekelijks maken handhavers, samen met collega’s van Team Uitvoering, een ronde langs hotspots afvaldumpingen. De gemaakte kosten voor het opruimen van afvaldumpingen zijn verhaald op de overtreders. Er is ingezet op cameratoezicht. Dit heeft bijgedragen aan het vergroten van de leefbaarheid van het centrum. Politie en team Handhaving ervaren het cameratoezicht als meerwaarde voor de uitvoering van de taken.
Jaarlijks wordt een uitvoeringsprogramma opgesteld, waarin de toezicht- en handhavingsactiviteiten zijn opgenomen. De thematische en projectmatige activiteiten maken deel uit van het uitvoeringsprogramma. De resultaten worden gerapporteerd in het Evaluatieverslag VTH 2022.

Handhaving
Inwoners maken nog steeds goed gebruik van de mogelijkheid tot het doen van meldingen. De samenwerking met politie is afgelopen jaar verder geïntensiveerd, onder andere met betrekking tot aanpak jeugdoverlast, overlast vuurwerk, wijkgericht werken, vaaroverlast en verkeersveiligheid. Dit heeft geleid tot een efficiëntere aanpak en het terugdringen en voorkomen van overlast.
Handhavers zetten zich dagelijks in om het gevoel van veiligheid in stand te houden en de stad leefbaar te houden. Bij het afhandelen van de meldingen wordt bij de inzet gekeken naar beschikbare capaciteit en de urgentie van de melding. Verder is voortdurend en in samenwerking met partners (Politie, Spurd, wijkmanagers) ingezet om jeugdoverlast, parkeeroverlast, drugsoverlast, gebruik van lachgas tot een minimum te beperken. Met name het aantal hotspots jeugdoverlast is hierdoor flink afgenomen.

Preventie en handhaving alcohol
Vanwege de fusie tussen Beemster en Purmerend zijn de gemeentelijke regels gelijkgetrokken. Zo ook de regels over de horeca. In 2022 zijn alle alcoholverstrekkers in de gemeente Purmerend bij brief geïnformeerd over de wijzigingen en wat dit voor de horecaondernemers betekent. In de informatiebrief is ingegaan op de nieuwe Algemene plaatselijke verordening Purmerend 2021, de sluitingstijden van horecabedrijven, intrekking van het horecaconvenant, terrasvergunning, nieuw terrassenbeleid, de looptijd van vergunningen en ontheffing en de gewijzigde sanctiestrategie horeca.
Via de brief is ook informatie met de alcoholverstrekkers gedeeld die hen kan helpen bij het verantwoord verstrekken van alcohol. Zo zijn links gedeeld waar materialen gedownload kunnen worden die helpen om NIX18 uit te dragen. Ook is een link gedeeld naar e-learnings waar horecapersoneel eenvoudig zelf kan leren over het verantwoord verstrekken van alcohol.
Verder zijn in het laatste kwartaal van 2022 testkopers ingezet bij vijf commerciële horecabedrijven in Purmerend. Hierbij worden personen die niet onmiskenbaar de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt, ingezet om te controleren of er in de horeca een leeftijdscontrole plaatsvindt bij het verstrekken van alcohol. Bij alle vijf de horecazaken is alcohol verstrekt zonder dat er een leeftijdscontrole heeft plaatsgevonden. De betrokken ondernemers worden in een persoonlijk gesprek geïnformeerd over de resultaten. De overige horecaondernemers worden tevens geïnformeerd over het belang van naleving van de regels.