PDF Opties

Wat hebben we daarvoor gedaan

Beheer en onderhoud

In 2022 zijn de nieuwe beheerplannen gemaakt en vastgesteld door de gemeenteraad. Hiermee is de beeldkwaliteit voor alle beheersdiciplines vastgesteld op niveau B. In 2022 zijn diverse werkzaamheden en projecten uitgevoerd die bijdragen aan de doelen op het gebied van het beheer van de openbare ruimte.

Hieronder enkele voorbeelden:

  • Onderhoud aan 30 bruggen uitgevoerd en 11 fiets-voetgangersbruggen vervangen

  • Renovatieproject Beemsterbrug opgestart

  • 5 rioolhoofdgemalen gerenoveerd (inclusief gemaal binnenstad dat toegankelijk is gemaakt voor educatie) en 30 minigemalen Beemster gerenoveerd

  • Rijbanen op de Jisperweg en de Middenweg geasfalteerd

  • Langs diverse doorgaande wegen 200 conventionele verlichting vervangen voor LED

  • Ruim 19.000 planten ingeboet op plaatsen waar kale plekken in de bestaande plantvakken waren ontstaan

  • Tijdens de Tulpenparade in het voorjaar sierden ruim 20.000 tulpen de straten, pleinen en winkelcentra

  • Ongeveer 12.750 boomveiligheidscontroles uitgevoerd

Klimaat
Klimaatadaptatie is essentieel om te waarborgen dat Purmerend in fysiek, sociaal en economisch opzicht aantrekkelijk blijft voor inwoners, bedrijven en bezoekers. Aanvullend zijn de basisveiligheidsniveaus klimaatbestendige nieuwbouw die van toepassing zijn op de openbare ruimte verankerd in het Handboek Inrichting Openbare Ruimte (HIOR).

De nieuwe openbare ruimte wordt klimaat adaptief ingericht om schade en overlast als gevolg van extreme buien, hitte, droogte/bodemdaling en overstromingen zoveel mogelijk te beperken. Denk hierbij aan waterbergende wegen, wadi’s, extra oppervlaktewater, verbreden of verdubbelen duikers voor betere doorstroming, bomen, groen, parken, natuurvriendelijke oevers en waterfluctuatiezones.

De meeste klimaatadaptieve maatregelen zijn nieuw, zoals de waterbergende weg en wadi’s. De komende jaren wordt gemonitord op functionaliteit en onderhoud. De klimaatadaptieve maatregelen worden nauw afgestemd met beheer om tot een integrale, duurzame en betaalbare manier klimaatadaptatie in de stad uit te rollen.

Riolering
Het gemeentelijke beleid geeft invulling aan de zorg voor afvalwater, hemelwater en grondwater en is vastgelegd in het gemeentelijke rioleringsplan (GRP). Het GRP heeft een planperiode van 2018 tot en met 2023. De voorbereidingen voor een gezamenlijk, regionaal (Zaanstreek-Waterland) GRP zijn gestart. In het GRP zijn onder meer de grootschalige vervangen van het riool in Overwhere en Wheermolen Oost opgenomen. Deze zijn in het afgelopen jaar verder voorbereid. In maart 2023 is de rioolvervanging van Overwhere Zuid ook daadwerkelijk van start gegaan. De achterstanden zullen de komende jaren worden ingelopen.

Kwaliteit
De gemeente Purmerend, het Waterschap (HHNK), PWN en de gemeenten in de regio Zaanstreek-Waterland werken intensief samen bij het invullen van watertaken. We hebben mede daardoor de verwachte kostenstijging beperkt, personele kwetsbaarheid beperkt en de kwaliteit van het beheer verhoogd. Deze samenwerking in de waterketen is eind 2020 verlengd met 10 jaar om samen verder te verbeteren en effectief in te spelen op vele nieuwe ontwikkelingen. Om dit te borgen wordt het volgende gemeentelijke rioleringsplan (of Programma water en riolering genoemd onder de Omgevingswet) in samenwerking met de regio Zaanstreek-Waterland opgesteld.

Onderhoud
De riolering wordt planmatig geïnspecteerd. De frequentie is afhankelijk van de leeftijd, de functie en de resultaten van eerdere inspecties. Tegelijk met de inspectie wordt het riool gereinigd. De inspectie wordt beoordeeld en indien nodig wordt er herstel uitgevoerd. Straatkolken worden jaarlijks gereinigd en geïnspecteerd. Ook hiervan worden geconstateerde gebreken hersteld. Rioolgemalen worden jaarlijks bekeken en indien nodig worden onderdelen preventief vervangen. Afgelopen jaren is begonnen met het oppakken van de uitgestelde rioolvervangingen. Komende jaren staan er nog veel vervangingen gepland.